Określenie „single origin” odnosi się do kawy jednorodnej. Takiej, która pochodzi
z dokładnie określonego miejsca. Takim miejscem może być konkretny kraj, region, gospodarstwo, ale też zbiór lub część działki (microlot). Jednak w każdym przypadku musi być możliwe dokładne zidentyfikowanie ziaren. Inaczej niż mieszanki (tzw. blendy) kawy „single origin” mają indywidualny, swój szczególny smak. Już w palarniach zazwyczaj są rozróżniane ze względy na kraj pochodzenia (Arabica Kuba), region (Arabica Kongo Kivu) lub farmę (Arabica Micro-Lot Kolumbia Hacienda la Claudina). Zapraszamy do odwiedzenia sklepu z kawą online SlowCofee w którym znajdziecie bogady wybór kaw.
Co wyróżnia kawy „single origin”?
Kawy „single origin” wyróżniają się przede wszystkim wysoką jakością. Nad jej produkcją czuwają specjaliści, którzy dopilnowują by cały proces przebiegł na najwyższym poziomie
a efekt końcowy zadowolił nawet największych koneserów. Na wyjątkowy smak kawy wpływa miejsce, z którego pochodzi: rodzaj gleby, otaczająca roślinność, mikroklimat, położenie geograficzne. Każdy z tych czynników kreuję unikalny smak. To dzięki nim wyczuć można wyjątkowe aromaty przypraw, kwiatów czy też owoców. I to właśnie dzięki temu można określić, z jakiego regionu pochodzi dana kawa. Dlatego też dbałość o te szczegóły, na etapie tworzenia kawy, jest tak ważna.
Wyjątkowości „single origin” nadaje fakt, że nie są one dostępne przez cały rok. Ze względu na to, że konkretna kawa pochodzi z konkretnego regionu to jest stosunkowo krótki czas wegetacji roślin kawy. Ograniczona jej dostępność powoduje, że jest nadzwyczaj poszukiwana wśród amatorów. Smak związany z klimatem, który zmienia się z roku na rok, za każdym razem jest unikalny i niepowtarzalny, co gwarantuje szczególne doznania w czasie degustowania „single origin”.
Czym różni się kawa blend od „single origin”?
Blend to kawowa mieszanka kilku rodzajów ziaren. Najczęściej są to ziarna pochodzące z 2-4 regionów. Jest to kompozycja smaków, które mają się dopełniać. Dzięki temu ich smak jest niezmienny i trwały. Zmiany klimatyczne nie mają wpływu, na jakość kawy. Mieszanki są dostępne przez cały rok stale oferując bogactwo smaku i aromatu. Idealnie nadają się do espresso lub z odrobiną mleka. Ten rodzaj kawy idealnie sprawdzi się dla zwolenników smaków klasycznych, przewidywalnych.
Kiedy warto sięgać po kawy „single origin”?
Kawy „single origin” sprawdzą się idealnie dla osób lubiących próbować nowych smaków, dla miłośników kawowych doznań, dla których picie kawy jest swego rodzaju podróżą
w odległe zakątki świata. Dzięki nim smakosz pozna regionalne aromaty i odkryje nowe oblicze dotychczasowych filiżanek z czarnym naparem. „Single origin” nadają się znakomicie do jasnego lub średniego palenia, dzięki któremu zachowują swój charakterystyczny aromat. Aby poczuć jego pełnię najlepiej pić je bez dodatków.