Jak urządzić spiżarnię?

0
1683
spiżarnia

Spiżarnia to marzenie niejednej pani domu. Jak ją urządzić, aby była wygodna i dobrze spełniła swoją funkcję? Czego się wystrzegać a o czym koniecznie pamiętać?

Coraz więcej osób urządzając nowy dom czy mieszkanie, decyduje się na wydzielenie osobnej części z przeznaczeniem na spiżarnię. To wygodne rozwiązanie, zwłaszcza jeśli kuchnia pełni równocześnie funkcję jadalni lub jest połączona z pokojem dziennym. Dzięki spiżarni pozbywamy się z niej nadmiaru akcesoriów kuchennych i artykułów spożywczych i zyskujemy wolną przestrzeń. Oto kilka rad, jak urządzić spiżarnię.

Najlepsze warunki w naszej spiżarni

Spiżarnia to miejsce, w którym przechowujemy przede wszystkim artykuły spożywcze. Dlatego muszą panować w niej warunki, które pozwalają na jak najdłuższe zachowanie świeżości, walorów smakowych i zdatności do spożycia różnych produktów. Istotna jest temperatura – najlepiej około 15-16°C oraz wilgotność 55-65%. Aby zachować je w naszej spiżarni, nie instalujmy w niej żadnych grzejników. Nie wybierajmy również na nią miejsca, gdzie przechodzą rury od centralnego ogrzewania albo ze ścianą, po drugiej stronie której wisi grzejnik. Zadbajmy również o odpowiednią wentylację. Spiżarnia powinna mieć osobny komin oraz nawiewnik. Jeśli jest to możliwe, pomieszczenie powinno być zlokalizowane od strony północnej. Najlepiej, aby nie miało żadnych okien, ponieważ światło słoneczne utrudni nam utrzymanie właściwej temperatury i wilgotności. Brak okna umożliwi nam również pełne zagospodarowanie ścian wewnątrz spiżarni. Ważna jest również podłoga. Najlepiej wyłożyć ją płytkami ceramicznymi, które można szybko i łatwo umyć, eliminując ewentualne ryzyko kontaktu żywności z brudem i kurzem. Ściany pomalujmy zmywalną nietoksyczną farbą, aby jej opary nie dostawały się do przechowywanej w spiżarni żywności.

Często odpowiednio urządzona piwnica okazuje się być idealnym miejscem na przechowywanie żywności.

Wyposażenie spiżarni

Spiżarnia jest najczęściej pomieszczeniem niewielkim, trzeba ją więc zaaranżować w taki sposób, by jak najlepiej wykorzystać całą dostępną przestrzeń. Podstawowym elementem wyposażenia są półki i regały. Muszą być nie tylko pojemne, ale również solidne i stabilne. Najlepiej przykręcić je do ściany, dzięki czemu wytrzymają obciążenie ciężkimi słoikami czy butelkami i nie przewrócą się pod ich ciężarem. Na drobniejsze produkty czy przedmioty kuchenne przydadzą się szuflady, najlepiej ze specjalnymi wkładami do segregacji. Jeśli zamierzamy przechowywać w naszej spiżarni zioła lub wędzonki, pomyśl na etapie projektowania o zamontowaniu poprzecznych rurek lub linek, na których można będzie je wieszać. Można wykorzystać również same drzwi spiżarni i zawiesić na nich koszyki przeznaczone na lekkie drobiazgi. Pojemniki, pudełka i kosze ułatwią utrzymanie porządku, segregację i znalezienie potrzebnych produktów. Możemy sobie ułatwić poszukiwania w spiżarni, opisując półki, szuflady czy kosze.

Posiadanie spiżarni to duże ułatwienie. Urządzając ją pamiętajmy jednak nie tylko o estetyce i własnej wygodzie, ale również o funkcji, którą ma spełniać.

Materiał przygotowany przez eksperta portalu GetHome.pl